Dědo, ty jsi indián

5. duben 2013

Knižní záložka vás seznámí s příběhem malé Aničky a jejího dědečka, ze kterého se stal indián.

Milí kluci, holčičky a holky, po týdnu na vás zase ťuká vaše knižní záložka. Březen se přehoupl do dubna, máme po Velikonocích a zima bude muset, i když nerada, tu svou mrazivou vládu vzdát. Duben, květen, červen: na zahrádce jahody, na stromě třešně, na koupališti otevřeno a začnou letní prázdniny, pro prvňáky první velké: celé dva měsíce bez školy!

Grada nabízí „čtení pro prvňáčky“: zrovna se protahuju knížkou Dědo, ty jsi indián. Napsala Lenka Rožnovská, legrační obrázky nakreslil Jiří Fixl a ten hezký příběh už teď přenese malé čtenáře do léta.

Školačka Anička totiž tráví prázdniny u babičky a dědy v moravských Bílovicích a děda se hned první den prázdnin změní na indiánského náčelníka jménem Velkývařech. Aničku jmenuje svým indiánským učněm a babička zůstane bledou tváří – sama totiž prohlásí, že někdo v chalupě musí mít rozum. Náčelník Velkývařech má spoustu divokých nápadů a Anička (indiánským jménem Malálžička) nezůstává pozadu.

Tuhle veselou knížku si můžete číst sami; předškolákům ji může před spaním předčítat někdo, kdo to umí, a uvidíte, že velké prázdniny tu budou cobydup.

Na konec vám z knížky Dědo, ty jsi indián přečtu básničku. Napsala ji Anička, neboli indiánka Malálžička a dala jí název Indiánská řeč.

Kluci, holky, heč a heč, s dědou máme tajnou řeč.
Úá-í se řekne laso, úá-ham je dobré maso.
Úá-píp zas pírko ptačí, úá-au snad bolest značí.
Že mi někdo nerozumí? Jmenuji ho íá-uí.
Tak vás zdravím uf-hou-hau. Indiánsky je to čau.
K pozdravu se připojuje vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video