Dědečku, vyprávěj aneb Etiketa pro kluky a holčičky od tří let

30. listopad 2012

Milí kluci, holčičky a holky, hlásí se vaše knižní záložka. Dnes jsem se zasunula do knížky, a bála jsem se, že mi tam bude trochu těsno: samé poučování a málo legrace.

Knížka Dědečku, vyprávěj, má totiž podtitul Etiketa po kluky a holčičky od tří let a etiketa jsou pravidla dobrého chování. Vzpomněla jsem si na jednu holčičku, která chodila s rodiči každou neděli odpoledne na procházku: bílé punčocháčky, lakové střevíčky (mračila se tak, že ji určitě tlačily) a maminka každou chvíli nahlas řekla: "Helenko, počkoč si! A Helenka si jako robot na klíček poskočila."Spisovatel Ladislav Špaček naštěstí takový suchar není.

V jeho knížce dědeček vypráví malé Viktorce krátké příběhy o tom, jak se chováme, když ráno doma vstaneme, co se pak stane ve školce a taky na hřišti, jak se chováme na ulici a na návštěvě, že při jídle pokud možno nemlaskáme a nemluvíme s plnou pusou, že do divadla nechodíme v teplákách a taky, jak zacházíme s mobilem.
V knížce Dědečku, vyprávěj, kterou vydala Mladá fronta s obrázky Jany Fernandes, najdete cédéčko, a tam vám to všechno zopakuje pan spisovatel Špaček - můžete ho poslouchat třeba v autě a pozorovat při tom mámu a tátu, jak se jim to líbí.

"Máma zvedá všechny hovory a pořád telefonuje, vybavovala si Viktorka. Na ulici, v autě, v restauraci, v tramvaji...
To je taková bláznivá doba, řekl dědeček; myslíme si, že bez mobilu bychom se neobešli; přitom lidé žili tisíce let bez téhle krabičky. Dříve si posílali zprávy přes holuby.
Cože, přes tyhle holuby?" udiveně se rozhlédla Viktorka po ptácích, kteří hledali na náměstí něco k snědku.

Pěkné počtení (popřípadě poslouchání) vám přeje vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video