D-dur

21. květen 2014

Český rozhlas má stanice, na kterých se mluví pořád, jako je Plus, ten už znáte. A pak má stanice, na kterých se mluví jen velmi málo. Takovou stanici vám představíme dnes. Jmenuje se D-dur.

Ti z vás, kteří chodí do hudebky, by mi jistě na otázku, co je to D-dur, hned řekli, že je to jedna z durových stupnic. A možná, že by si vzpomněli i na to, že ji skladatelé používají vždycky, když chtějí dát něčemu váhu. Když chtějí něco mocně zakončit. Stejně zvučná chce být i stanice Českého rozhlasu D-dur.

Je to stanice, která vysílá 24 hodin denně pro vážné zájemce o vážnou hudbu. Ovšem, co je to ta vážná hudba? Ten, kdo pozorně poslouchal na Rádiu Junior seriál Nebojte se klasiky, ví, že vážná hudba je trochu nepřesný výraz. Když totiž o někom řekneme, že je vážný, představíme si člověka, který má až kamenný výraz ve tváři. Žádná legrace se ho rozhodně nedotkne. Ale mnohé tyto skladby jsou svižné a milé na poslech.

I vy, ač malí a neposední, si můžete společně s rodiči najít v programu Českého rozhlasu D-dur skladby, které je dobré znát. Výběr je široký a jména zvučná – od světových mistrů až po slavné domácí skladatelle.

To i všechno ostatní si zapište za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video