Darebák David

28. březen 2014

U téhle knížky se budete smát tak, až z toho vážně usnete, vzkazuje Knižní záložka.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše Knižní záložka.

Dnes k vám nepřicházím sama, se mnou přichází... ne, není to zákon, jak možná znají někteří z vás z kovbojských příběhů. Je to David, přesněji Darebák David – jak se jmenuje knížka od Francesky Simonové, úspěšné autorky dětských publikací.

Francesca je Američanka, žije v Londýně se svým mužem a synem, a ten syn, přátelé, to musí být pěkné kvítko, pokud tedy mamince posloužil jako vzor, když sepisovala veselé příběhy nenapravitelného darebáka Davida, jeho nesnesitelně vzorného a často škodolibého mladšího bratra Vítka, jejich zoufalých rodičů a dalších dětí a dospělých.

Viděla jsem už leccos, to mi věřte, ale oslava narozenin, jakou si nechal připravit Darebák David, to je fakt síla!

Darebáka Davida vydal BBart v překladu Gisely Kubrichtové s moc pěknými obrázky Tony Rosse; pokud si z něj budete číst před spaním, zaručuju vám, že se budete smát tak, až z toho vážně usnete.

Vybírám krátkou ukázku z kapitoly Darebák David dostane injekci.

„David a Vítek seděli v čekárně Doktorky Deborky. Byla tam Náladová Nela, taky Zakyslá Zuzka tam byla, dále Bojácný Bolek, Veselý Véna, Kňoura Kubík, Drsňák Dan, Líná Linda a Šikovná Šárka, a všichni čekali na tu hroznou chvíli, kdy Sestřička Jehlička zavolá jejich jméno. Dneska byl ten nejhorší den na světě. Dneska se dávaly injekce.

Darebák Dan se nebál pavouků. Nebál se bubáků. Nebál se lupičů, špatných snů, vrzajících dveří ani otevřených oken, která v noci bouchají. Bál se jenom jediné věci, a při pouhém pomyšlení na... na... David to slovo sotva dokázal vyslovit... na injekci – se začal klepat a třepat a drkotaly mu zuby.

Sestřička Jehlička vešla do čekárny. David ani nedýchal.
Prosím, ať je to někdo jiný, modlil se v duchu...“

Zajímá vás, jak to dopadlo? Čtěte Darebáka Davida od Francesky Simonové, tam to všechno je.

Na shledanou za týden se těší vaše Knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video