Daniela Krolupperová: O'Bluda

27. prosinec 2013

Tenhle týden pro vás máme tip na napínavou a strašidelnou knížku o jednom vážně divném učiteli angličtiny.

Milí kluci, holčičky a holky, letos naposledy se hlásí vaše Knižní záložka. Tak co Ježíšek, jestlipak k nadílce nezapomněl přidat aspoň jednu pěknou knížku? Ta, o které chci mluvit dnes, má žlutou záložku; už jsme se stihly domluvit (já a ta žlutá), že jsme sestřenice – my knižní záložky totiž pocházíme z jedné velké rodiny a máme mezi sebou různé příbuzenské vztahy.

Možná jste zaslechli jméno O'Henry – tak si říkal americký spisovatel William Sydney Porter; proslavily ho krátké povídky, co obvykle končí hodně nečekaně. O'Henry jich napsal přes šest set. A knížka, kterou jsem se prohnala jako vichřice (tak moc mě zajímalo, jak dopadne), se jmenuje O'Bluda a taky končí hodně nečekaně. Napsala Daniela Krolluperová, ilustrovala Barbora Kyšková a vydala Mladá fronta.

Zajímá vás, co, popřípadě kdo je O'Bluda? To bylo jedno menší české město, v tom městě škola a šesťáci dostali nového angličtináře. Prý rodilý mluvčí, a rovnou z Irska. Vypadal divně, trochu jako strašidlo a tak hned zkraje školního roku dostal přezdívku O'Bluda, česky obluda. Ke všemu divně mluvil, čímž byl ten rodilý mluvčí fakticky hodně podezřelý.

Asi tak od poloviny je knížka O'Bluda tak děsně napínavá a dokonce i strašidelná, že jsem se musela moc krotit, abych nepřeskočila na konec, abych co nejdříve zjistila, jak to vlastně bylo. Ale to se nedělá, dívat se dozadu je odporný nešvar a záložka, která přeskakuje stránky, aby se rychle dozvěděla, jak děj knížky dopadne, se za trest zašmodrchá a to je její konec.

Pro letošek se loučím pěknou básničkou Jiřího Žáčka. Jmenuje se (hned pochopíte proč) Sonet k poctě hlásky Ř.

Bratříčci z říše řek a říček,
řeřich, netřesků a bříz,
kde kořenářky věří na řebříček,
kde vášně vřou a řeč má říz,
kde řimbabové v říji hýří
a lid se koří hoře Říp,
kde z přísné pravdy zbude kouř
a chmýří,
a přesto věříš: Bude líp.
Vy mořeplavci českých moří,
přestaňte myslet na příkoří -
ať řvou lvi, heraldická zvěř,
ať bouře hřmí a víří peří
na počest moudrých předků, kteří
stvořili pro nás božské Ř.

Na shledanou v Novém roce se těší vaše Knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video