Co vás čeká v Klubu Rádia Junior?

25. leden 2016

Budeme si povídat o hvězdách, o vodě, delfínech i velrybách. Poslouchejte každý den od 19 hodin v digitálním vysílání Rádia Junior nebo na Dvojce Českého rozhlasu.

Pondělí 25. ledna
Linka důvěry
V pondělní Lince důvěry Klubu Rádia Junior si budeme povídat o tom, když si maminka nebo tatínek přivede do rodiny nového partnera. Co když si s ním nerozumím? Musím ho mít rád/a? Mohu ho mít raději než vlastního rodiče? Na všechny tyto otázky a ještě spoustu dalších si budeme povídat v pondělí s psycholožkou Bárou. Už teď jí můžete psát na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Kromě povídání nás čeká i pohádka od skřítka Hajaji Jak Martin poprvé otevřel pohled. Těší se na vás Magda Šorelová.

Úterý 26. ledna
Pod hvězdnou oblohou
Spousta lidí vzhlíží k noční obloze a snaží se dopátrat odpovědí kolem hvězd a celého vesmíru. Co obnáší práce astronoma-hvězdáře? Jaké vybavení stačí k tomu, abyste se sami mohli doma astronomem stát? Mění se nějak postavení hvězd na obloze? A co když bychom chtěli nějakou hvězdu po někom pojmenovat? Hosty úterního klubu budou lidé z Hvězdárny v Plzni a rádi odpoví zvídavým holkám a klukům přímo ve vysílání Klubu Rádia Junior. Na řadu otázek a odpovědí kolem hvězd se 26. ledna od 19 hodin těší moderátor Standa Jurík a skřítek Hajaja, který tentokrát přinese pohádku Jak to bylo s ukradenou orchidejí.

Středa 27. ledna
Bez vody to nejde
Jak se stane z kaluže vody voda pitná? Jak vypadají podzemní jezera a proč v létě došla voda v tolika studních? Hydrolog Tomáš Vlasák nám vysvětlí, jak to vlastně chodí na Zemi s vodou. A dozvíte se i to, co vám paní učitelka ve škole určitě neříkala. Skřítek Hajaja bude vyprávět o Martinovi, jak krotil tygra manekýna. Na slyšenou s Romanou Lehmannovou po 19. hodině.

Hvězdy

Čtvrtek 28. ledna
Podmořský svět
Pololetní vysvědčení ve čtvrtek 28. 1. v Klubu RJ oslavíme pod vodou se dvěma školačkami, které okouzlil podmořský svět. Doprovodí je jejich dědeček doktor Miloš Anděra z Národního muzea v Praze a spolu si řekneme, kdo jsou keporkakové, jak se domlouvají delfíni i jaká je pravda o velrybím zpěvu. Určitě na vás nezapomene ani skřítek Hajaja, který nabídne pohádku o Martinovi, jak slyšel zpívat pivní sud. Těší se Veronika Hájková.

Pátek 29. ledna
S námi nuda nehrozí
Páteční Klub Rádia Junior nabídne zajímavé povídání i písničky, které vyhovují dětským i dospělým ouškům. Moderátor Roman Víšek zjistí, co zajímavého se vysílá na Rádiu Junior, pozve do vysílání Knižní záložku, tedy Janu Klusákovou a představí nové knížky pro děti. Spolu s Hajajou uvede krátkou pohádku Jak Martin honil ženicha po řece a pozve vás i na pohádku dloooouuuuhoooouuuu ;-) Prozradí, kde se co šustne o víkendu a připomene, že i tentokrát je v provozu bezplatná dětská telefonní linka 800 199 199. A přijde i tajemný host!

Delfíni

Sobota 30. ledna
Prostě geniální
Víte, jaký bude sobotní Klub Rádia Junior? Prostě geniální. Připomeneme si 260. výročí od narození Wolfganga Amadea Mozarta, jednoho z nejslavnějších skladatelů všech dob. Jako malý získal přezdívku geniální dítě. Své první skladbičky složil v pěti letech a na cembalo se naučil hrát už ve třech. Na jeho počest si připomeneme jeho skladby, prozradíme vám, jak cembalo vypadá, a vypravíme se za současnými dětmi, které jsou považovány za geniální. Také přijde Hajaja s pohádkou na dobrou noc Jak jel Martin Velkou pardubickou. Pořad připravuje a moderuje Klára Nováková.

Neděle 31. ledna
Hlasy a hlásky se budou ozývat v Klubu Rádia Junior, dozvíme se, jak vzniká hlas, jak se v češtině rozdělují hlásky a také jak se natáčí ohlášení pořadů Rádia Junior. Hlasy a hlásky si poslechneme v minutové Hádavé pohádce, ale pohádka to nebude jediná. Jako každý den, i tentokrát za námi přijde Hajaja s pohádkou Jak Martin spadl z nejvyšší věže. Těší se na vás Romana Růžičková.

03310218.jpeg
autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio