Co potřebuje andulka, aby byla spokojená?

23. říjen 2014

Základem je klec na slunném místě, proso, voda, vitamíny a dostatek klidu, aby si andulka zvykla na nový domov.

Dobrý den,
pořídili jsme si přibližně 3měsíční andulku, samečka od chovatele z voliéry. První týden byla velice tichá a velice málo jedla, to bylo nejspíše stresem z nového prostředí.

Andulku mám již skoro měsíc, ale dělá mi starosti, protože žere jen obyčejné proso. Občas klovne do trávy, ale jinak nic. Nežere ani údajně velice oblíbené senegalské proso, které jsem jí zavěsil do klece. Navíc se také velice ráda klove a trhá si peří. Myslel jsem si, že se nudí, jak jsem se dočetl v jiných diskuzích. Nicméně při pořízení jakéhokoliv předmětu, například houpačky nebo zrcátka, začne do předmětu klovat. Po jejich odstranění je zase spokojená, takže má holou klec.

Proč nepřijímá žádnou jinou potravu a proč si trhá peří? Také u ní pozoruji časté kýchaní.

Ahoj Honzo.

Myslím, že se má andulka u tebe velice dobře. Z hlediska stravy andulce opravdu stačí proso a voda. Může být velmi plachá delší dobu, jak správně píšeš, změna prostředí je pro ní velký stres.

Vytrhávání peří může být psychický problém, ale také to může znamenat nějaké onemocnění, třeba parazity.

Kýchání není rozhodně normální, může jít o infekci horních cest dýchacích. Proto bych ti doporučila navštívit s ní veterináře. Bylo by dobré dopřát jí vitamínovou injekci a odčervit (nejčastěji je používán přípravek s ivermektinem – kapička pod křídlo) a eventuálně přeléčit antibiotiky. Ty se dávkují do pitné vody – do pítka.

Jinak doporučuji nadále opatrné zvykání se na nové prostředí.

Je také možné zakoupit vitamíny – nejčastěji ve formě prášku, kdy se andulkám dělá „míchanice“. Uvaříš natvrdo vajíčko, nastrouháš ho najemno. K tomu nastrouháš najemno syrovou mrkev a přidáš trochu strouhanky. Směs by měla být sypká. Do ní můžeš vmíchat zakoupené vitamíny.

Nepíšeš, kde máš umístěnou klec. Andulky mají rády světlá prosluněná místa. Naopak velmi trpí, pokud jsou v průvanu.

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na radiojunior@rozhlas.cz.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio

Pusť si video