Co národ, to jiná výchova?

Říká se, že děti jsou všude na světě stejné. Něco je opravdu spojuje napříč všemi kontinenty – všechny děti chtějí žít v klidu a v lásce se svými rodiči… Většina dětí si ráda hraje a má ráda příběhy a pohádky… Styl výchovy a komunikace s dětmi jsou ale v každé zemi odlišné. Redaktorka Petra Lazáková se v pořadu Atrium podívala pod pokličku maminkám ve čtvrté nejlidnatější zemi světa – v Indonésii. Na ostrov Lombok Petra posluchače zavedla spolu s Janou Wolfovou.

Jana Wolfová je maminka, tanečnice, cestovatelka a také zakladatelka neziskové organizace Kintari. Ta pomáhá vylepšovat život dětem a jejich rodičům na ostrově Lombok, v Indonésii. Jana tvrdí, že se můžeme od indonéských maminek lecčím inspirovat – nebo si jen leccos uvědomit. Podmínky u nás a v Indonésii jsou nesrovnatelně jiné. Ale někdy je fajn vidět rozdíly, abychom mohli z většího nadhledu posoudit vlastní způsoby výchovy.

Pro lidi na Lomboku (a v mnoha dalších rozvojových zemích) je na prvním místě rodina. Je to logické – v těchto chudších končinách téměř neexistuje „státní sociální síť“. To znamená, že lidé jsou odkázáni sami na sebe, na pomoc své vlastní rodiny. Děti jsou tak i z logické nutnosti v neustálém kontaktu s různými členy rodiny. Co to znamená?

Děti nejsou úzkostlivé, vystrašené z brzkého pobytu v „institucích“, mohou sledovat různé generace a rychle se učí.

Lidé na Lomboku mají dětí hodně, musejí pracovat, aby se uživili – na děti tedy není tolik času. Co to znamená?

Děti mají od malička povinnosti. Obvykle se starají o své sourozence, chodí nakupovat a spoustu věcí si musejí vyřešit samy. Tyto skutečnosti jim pomáhají zvyšovat sebevědomí a samostatnost.

Děti na Lomboku nemají tolik vjemů a technických hraček jako my v Česku. Co to znamená?

Děti jsou vynalézavé, hravé, vděčné za změnu, za zajímavé impulsy, za zájem ostatních lidí.

Jana Wolfová pozitiva výchovy dětí na Lomboku jednoduše shrnuje takto – méně přehnaná péče, prostor pro větší zodpovědnost za sebe a kontakt se staršími generacemi může dítěti určitě jen pomoci!

Za dětmi na Lombok se můžete vydat i Vy! Za jakých podmínek?
Jste studenti nebo pedagogové? Pak můžete učit ve školách a školce KINTARI!
Jste zdravotní sestřičky, záchranáři nebo lékaři? Pak můžete léčit v tamních ordinacích spřízněné organizace DORRA (Doctors for Asia)!

Více info vám ráda poskytne naše redaktorka a moderátorka Atria Petra Lazáková petralazakova@gmail.com

Další podrobnosti o výchově dětí v Indonésii, o zapojení se coby pedagog nebo lékař na ostrově Lombok uslyšíte v pořadu Atrium – pořadu Českého rozhlasu Rádia Junior pro dospělé.

autor: pma
Spustit audio