Co je to ta velemyš? To jako existuje?

2. březen 2017

Už jste slyšeli o velemyši? Tohle zvířátko se jmenuje přesně tak, jak vypadá. Je to prostě VELKÁ MYŠ. Jedná se o jednoho z největších zástupců myšovitých hlodavců, který může vážit až 2,6 kg. Což odpovídá váze přibližně 100 myší domácích. Hustý, co?

Vzácné velemyši z Filipín v Zoo Ostrava

Velemyš sice ve zverimexu nebo na poli nenajdete, ale zato ji můžete navštívit v Zoo Ostrava, která se stala jednou z mála zoologických zahrad, kde se daří jak chov, tak i odchov těchto ohrožených hlodavců.

Ostravská zoologická zahrada chová dva druhy vzácných hlodavců, velemyš největší a velemyš obláčkovou. Oba druhy se zde úspěšně rozmnožují. Narodilo se zde už 17 miminek velemyši obláčkové a 8 velemyši největší. A v lednu a únoru roku 2017 přibyla k tomuhle myšinci další 2 nová miminka velemyši největší. Juchů! Přejeme hodně štěstí!


Hutia konga

Jednu takovou velkou myš jsme měli na návštěvě i u nás na Rádiu Junior. Zvíře s magickým názvem hutia konga, které jeho chovatelka Lucka pojmenovala jako Tim, nám obrátilo studio vzhůru nohama. Tim totiž:

- vypíná email, případně otevírá cizí zprávy
- krade tužky
- bouchá do mikrofonu a vypíná sluchátka
- převrací koše a cupuje kapesníky

A ještě ke všemu pokousal naši moderátorku Verču. Prst byl naštěstí dostatečně pofoukán, zafačován a vyléčen, takže škody byly minimální. Ale na Timovu návštěvu jsme jen tak nezapomněli, proto s vámi sdílíme záznam Klubu Rádia Junior, kde jsme ho měli na návštěvě.

P.S. Pokud se vydáte okouknout velemyš do ostravské zoo, radíme vám – bacha na prsty!

autor: Hana Lehečková
Spustit audio