Co je to pomlázka?

28. březen 2016

O velikonočním pondělí se chodí na pomlázku. Pomlázka – tak se říká spleteným vrbovým proutkům, kterými chlapci mrskají děvčata, aby jim předali sílu z mladých výhonků neboli je trochu „po-mladili“.

Pomlázka se ale říká i malovaným vajíčkům, která koledníci za mrskut dostávají. Zvyk je to starý několik stovek let. Na pomlázku ale nechodili vždycky jenom kluci. Vrbovými proutky se šlehali navzájem muži, ženy, chlapci i dívky a dokonce na konci 16. století se tímto zvykem bavili i zemští úředníci.

Možná, že si teď říkáte, že u vás se taky chodí koledovat, ale pomlázku s sebou rozhodně nenosíte. A máte pravdu. Spleteným proutkům se říká v každém kraji trochu jinak. Někde mají žílu, tatar, metlu, korbáč nebo mrskačku, jinde dynovačku, kyčku, důtky, čugar, kančúch nebo rouračku.

Nejmenší pomlázka v ČR

Ať tak či onak nazvaná, je pomlázka příležitostí k překonávání rekordů. Ta zatím nejdelší, spletená z osmi silných vrbových prutů, měří skoro 6 metrů a její vlastník s ní může vymrskat naráz až 15 děvčat. Naopak, před tou nejmenší by holky hravě utekly, protože není dlouhá ani půl centimetru, a přesto má všechno, co má správná pomlázka mít – spletené tělo, umě omotanou rukojeť i pár mašliček na ozdobu. A tohle si zapište za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video