Co je to patent a k čemu je dobrý?

1. duben 2013

Každý zvídavý kluk nebo holka má v knihovně určitě nějakou knížku o vynálezcích. Ti by se ovšem nestali slavnými bez patentů, kterými své vynálezy chránili.

O tom, k čemu jsou patenty a za jakých podmínek se smí udělit, nám přišla do Klubu Rádia Junior vyprávět Eva Schneiderová z Úřadu průmyslového vlastnictví.

Prozradila nám, že patent se uděluje vynálezu, na který ještě nikdo před tím nepřišel. Týká se to hlavně techniky, příkladem může být třeba Američan Thomas Alva Edison, který vynalezl dynamo, cyklostyl nebo žárovku.

Jenže s tou to není tak jednoduché. Už o 25 let dřív totiž vyrobil první žárovku jiný vědec, přistěhovalec z Německa, Heinrich Göbel. Ten se ale v Americe neuměl dobře domluvit a o tom, že by si svůj vynález měl dát patentovat ani nevěděl. Světové prvenství a sláva tak připadly Edisonovi, který patent získal.

Patent slouží k tomu, aby vynálezce mohl svůj výtvor ochránit a z jeho užívání měl případně výdělek. Patenty se udělují pro určité lokality, například pro Českou republiku, a délka jejich trvání je 20 let. Ročně si lidé podají asi 800 patentových přihlášek, patent jich ale získá mnohem míň.

Pokud máte pocit, že jste také něco vynalezli, nakreslete to nebo popište a poraďte se o tom třeba s rodiči nebo s učiteli ve škole. Své výkresy nebo dokonce sestavené vynálezy určitě nenoste na Úřad průmyslového vlastnictví, tam totiž přijímají jen odborné technické dokumenty.

Moderuje Jan Herget.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio