Co je to meteorologické jaro?

1. březen 2017

Možná jste už slyšeli název „jaro meteorologické“. Začíná 1. března a končí 31. května. Proč se liší od jara astronomického?

Pro meteorology je to zkrátka jednodušší počítání – přesné tři měsíce pro přesná data a čísla. A upřímně - kdo by se jim divil! Ty začátky a konce ročních období dělají paseku v hlavách mnohých studentů. Důležité ale je, že JARO UŽ KONEČNĚ PŘICHÁZÍ (i když zatím jen to meteorologické) a společně s ním i nová venkovní dobrodružství.

Zkuste si třeba zahrát kuličky!
Věděli jste, že u nás existuje Český kuličkový svaz? Mají dokonce oficiálně schválená docela dlouhá pravidla, jak kuličky hrát! A my vám teď přinášíme jejich zkrácenou verzi:

1. Hrají vždy 2 hráči proti sobě. Kuličky mají barevně odlišené. Každý se snaží dostat jako první všechny kuličky své barvy do důlku.
2. Patou, na které se párkrát zatočíte dokola, si uděláte v zemi důlek velký, asi jako když zatnete ruku v pěst.
3. 7 velkých kroků od něj se namaluje čára a od té čáry každý hodí jednu kuličku. Koho kulička je blíž, ten rozhodne, kdo začne v první hře.
4. První hráč hodí všechny své kuličky z čáry k důlku a snaží se ho zasáhnout. Pak udělá to samé druhý hráč.
5. Pak už se pokračuje cvrnkáním. Každý cvrnká jen do svých kuliček, hráči se střídají po jednom cvrnku bez ohledu na to, jestli kulička skončila v důlku.
6. Správný cvrnk je pohyb pouze jednoho prstu a smíte se dotknout jen jedné své kuličky, nesmíte ji postrkovat. Ta pak může zasáhnout jakoukoliv jinou, i soupeřovu.
7. Kdo má první všechny své kuličky v důlku, vyhrává hru.

A to si zapište za uši.

autor: Jarmila Skopalová
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video