Co je to libreto

2. květen 2014

Každá opera potřebuje libreto. Tohle slovo pochází z italštiny a česky to znamená „knížečka“.

A libreto vlastně taková knížka je. Autor musí vymyslet a napsat příběh – vlastně děj opery. Je to tedy literární podklad hudebního díla. Jsou v něm i texty jednotlivých hudebních čísel - árií a písniček - jsou tam i texty všech mluvených částí nebo popis pantomimy anebo tance. Libreto mají vedle oper např. i operety, kantáty, muzikály nebo balet a pantomima.

Autoru libreta se říká libretista. Našimi významnými libretisty byli Karel Sabina – napsal např. libreto k Prodané nevěstě Bedřicha Smetany a Jaroslav Kvapil – ten napsal libreto např. k opeře Rusalka Antonína Dvořáka. Měli jsme i významnou libretistku – Elišku Krásnohorskou, ta je autorkou libreta Smetanovy opery Hubička a mnoha dalších oper.

Ale pojďme se zaměřit na Dvořákovu Rusalku. Víte, že k téhle světoznámé a velice krásné romantické pohádkové opeře málem složil hudbu někdo jiný? Jaroslav Kvapil si při psaní libreta myslel na Antonína Dvořáka, se kterým se dobře znal, ale netroufal si ho oslovit, protože ten už ho jednou odmítl. Nabídl proto libreto jiným našim významným skladatelům – Sukovi, Nedbalovi, Foersterovi a Kovařovicovi, ale ti pracovali na něčem jiném, takže ho také odmítli. Po čase se Kvapil dozvěděl z inzerátu Národního divadla, že Antonín Dvořák hledá nové libreto. A napodruhé už to vyšlo. A co z toho vyplývá?

Nebojte se odmítnutí. Když budete dostatečně trpěliví a důslední, vaše plány se mohou uskutečnit, i když jindy nebo jinak. To si zapište za uši.

autor: Zora Jandová
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video