Co je to inteligence?

15. listopad 2013

„Co děláš? Máš rozum?“ Taky vám to už někdy někdo řekl? Já se přiznám, že když jsem byla malá, tak jsem to občas zaslechla. A vždycky to bylo v situaci, kdy jsem chtěla vyzkoušet něco nového a ono to prostě zrovna nevyšlo.

Docela živě si vzpomínám, jak jsem zkoušela výšku stropu u nás ve sklepě tím, že jsem vyskočila… No, co myslíte, že se stalo? Jasně, strop byl změřen – výška tak akorát na jeden výskok – jenom to byla trochu tvrdá a bolestivá metoda, příště bych si na to vzala raději metr!

Byla to zkušenost, která mě přiměla k tomu to už nikdy neopakovat, ale zvolit jiné řešení. K tomu závěru jsem dospěla na základě svého rozumu – inteligence. Kdybych inteligenci neměla, možná bych měřila stropy výskokem dodnes. J

Inteligence je tedy slovo, které můžeme přeložit jako schopnost rozlišovat, poznávat a chápat. Je to schopnost řešit různé problémy, učit se ze zkušeností a přizpůsobovat se okolnostem.

Představte si to třeba takto: venku prší a vy musíte do školy a potřebujete tam dojít suší. Protože jste ale inteligentní děti, víte, že tento problém hravě vyřešíte, když si vezmete deštník nebo pláštěnku.

Ale pozor – od posledního deště víte, že máte v botě díru, že vám do nich teče a měli jste mokré ponožky.

Máte tedy nějakou zkušenost, kterou díky své inteligenci zapracujete do svého plánu. Prostě si buď vezmete jiné boty, nebo si přibalíte do tašky náhradní ponožky, abyste se ve škole mohli převléknout do suchého.

A pokud jste si nebyli až doteď jistí, jak takovou situaci vyřešit, můžete si tohle řešení společně se slovem inteligence zapsat za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video