Co dělá Vánoce Vánocemi? Ryba a Rybovka!

19. prosinec 2016

Jestlipak jste v sobotu 17. prosince večer poslouchali Rádio Junior? V pravidelném čase Klubu Rádia Junior jste mohli slyšet „Rybovku“, tedy Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby, a to v přímém přenosu z našeho rozhlasového studia! Pokud jste zvědaví, jak to ve studiu S1 na pražských Vinohradech během koncertu vypadalo, je tu pro vás fotogalerie.

Mnozí dospěláci si bez České mše vánoční Jakuba Jana Ryby neumí vánoční svátky a období adventu vůbec představit. Skladba vznikla sice už před 220 lety, ale hraje a zpívá se dodnes. Poslechněte si ji v „našem“ provedení :) Záznam se během pár dní objeví v audioarchivu i přímo tady na webu.

Účinkují sólisté Michell Katrak (soprán), Dana Šťastná (alt), Štěpán Eliáš (tenor), Miloš Horák (bas). Na varhany hraje Jiří Emmer, zpívají členové Milevského smíšeného sboru, Píseckého pěveckého sboru Sonitus, jejich přátelé a další hosté (například z řad zaměstnanců Českého rozhlasu). Skladbu nastudoval a orchestr Virtuosi di Praga a také Písecký komorní orchestr řídí Oldřich Vlček. Slovem provází Zora Jandová.

Další zajímavá témata pro vás denně připravujeme. Poslouchejte od pondělí do neděle od 19 hodin v digitálním vysílání Rádia Junior nebo na Dvojce Českého rozhlasu. Těšíme se na vaše ohlasy!

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio