Co by se stalo, kdyby...

4. leden 2013

Knižní záložka doporučuje knihu: Co by se stalo, kdyby... Daisy Mrázkové.

Milí kluci, holčičky a holky, také letos se hlásí vaše knižní záložka. Šťastný nový rok vám přeju a rovnou se ptám, jestli víte, co je baobab, a protože mi nemůžete odpovědět, odpovím si sama: baobab je hodně zvláštní strom, který roste třeba v Africe nebo v Austrálii; je moc užitečný a může dorůst až do výšky třiceti metrů, což je polovina pražské petřínské rozhledny.

Stejně užitečné je nakladatelství Baobab, které ovšem nesídlí v Africe, nýbrž v českém městě Táboře, a nápadné není svou výškou, ale bezvadnými knížkami, které si oblíbily děti a díky nim i někteří rodiče.

Celá jsem se zatřepetala blahem, když jsem uviděla čerstvou knížku Baobabu Co by se stalo, kdyby... Napsala a namalovala ji Daisy Mrázková: kdybych ji potkala, jak jsem jenom záložka, hluboce bych se uklonila. (Budu to muset nacvičit.)
Připadá vám ten název divný - Co by se stalo, kdyby?

Stačí zalistovat, a už jste oběma nohama v příběhu, který můžete různě domýšlet a nastavovat a vymýšlet všelijaké konce.
Například: Co by se stalo, kdybych šel v dešti do lesa bez kabátu? Paní spisovatelka napovídá: Promokl bych, dostal bych rýmu, musel bych ležet v posteli, přečetl bych si mnoho knih... a za tím jsou tři tečky, neboli místo pro vaše představy.

Zajímá vás, co je tam dál? Třeba: Co by se stalo, kdybych měl své letadlo? Kdybych byl malý jako mravenec? Kdybych vlezl do jeskyně? Kdybychom měli doma slona?

Líbí se mi dvoustrana o tom, co by se stalo, kdyby přijel dědeček. Paní spisovatelka to dobře vymyslela: Šli bychom na Petřín a do papírnictví a na zmrzlinu a do Ruzyně a do Šárky a už bychom ho nikdy nepustili pryč!

Nejmíň jednoho takového dědečka vám přeje vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video