Čím chtěla být v dětství autorka oblíbených pohádek Markéta Zinnerová?

20. červen 2018

Co mají společného Čarovné prstýnky, Jablíčka dobré víly nebo třeba Indiáni z Větrova? Všechny tyto pohádky a příběhy si můžete poslechnout ve vysílání Rádia Junior. A hlavně – všechny jsou z pera oblíbené spisovatelky Markéty Zinnerové, která ve čtvrtek 21. 6. 2018 oslaví krásné 76 narozeniny.

Markéta Zinnerová přišla na svět první letní den roku 1942 v Brně. Na své dětství ráda vzpomíná, přestože se narodila za druhé světové války. Měla totiž úžasné rodiče. Její tatínek pocházel z rozvětvené rodiny textilních továrníků Tugendhatů, po nichž zůstala v Brně slavná vila. Ta je teď dokonce zapsána na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Hrnec plný fantazie

Už od malička měla ráda děti. S oblibou si hrávala se svým bráškou, když byl ještě miminko. Sama teď má velkou rodinu. Všichni ji v psaní povzbuzují. V dětství vydala za pět kluků, takže nebylo divu, že občas dostala i poznámku. Za to, že ve škole napovídá, jí při vyučování, čte si nebo něco píše pod lavicí. Doma to sice schytala, protože ve škole se rušit nesmí, ale rodiče dobře věděli, že jejich šikovná dcerka je takový „papinův hrnec plný fantazie“. Stále totiž něco vymýšlela a sepisovala.

První básničku a povídku jí otiskl časopis Pionýr, když jí bylo pouhých dvanáct let. Kromě pohádek napsala i několik rozhlasových her a spoustu knih. Je také autorkou scénářů k filmům a seriálům. Možná jste už v televizi viděli seriály My všichni školou povinní a Tajemství proutěného košíku.

V dětství chtěla být průvodčí

Spisovatelkou se chtěla stát odjakživa. Snila ale také o práci redaktorky a dokonce i průvodčí. A vším tím alespoň na chvíli ve svém životě byla. Také si přála obletět svět v balónu, ale k tomu jí prý chyběl balón i odvaha.

Zajímá vás, co má ráda? S chutí si přečte knížku spisovatele Oty Pavla, z barev má nejraději modrou a z měsíců v roce srpen. Její životní heslo, kterým se vždy snažila řídit, je: Fňukáním se nic nespraví.

Teď, když už Markétu Zinnerovou znáte, pozorně v našem vysílání hlídejte pohádky a určitě brzo narazíte na nějakou, kterou napsala zrovna ona.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio