Chrudošův zvěřinec

14. březen 2014

Ve velké knize je schovaná oranžová knížka a v ní zvířátka pro zlobry i koťátka. To je nabídka Knižní záložky.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše Knižní záložka. Stalo se mi, co jsem už dlouho nezažila: ležela přede mnou knížka a já nevěděla, kudy do ní. Byla jsem bezradná a taky trochu vzteklá, marně jsem se kolem té knížky mrskala; pořád jsem netušila, kudy tam.

Kniha je to dost velká, obdélník na šíř, na titulu zajíc v triku a kraťasech šlape na kole; nad ním je napsáno Chrudošův zvěřinec a pod ním Baobab, což asi nebude opadavý strom s nápadně tlustým kmenem a dlanitě složenými listy, co se u nás nevyskytuje.

Zato se u nás, konkrétně v jihočeském městě Táboře, vyskytuje nakladatelství Baobab, které vydává prima knížky pro děti.

Zkusím se podívat na Chrudošův zvěřinec z druhé strany - no to je překvapení! Prý Chrudošova televize, vysílání pro starší a pokročilé! Od třinácti let! Valouškova zvířátka - že by v tom měl prsty pan výtvarník Chrudoš Valoušek, neboli linorytec posedlý? A ještě sešit pro nejmenší a masky a omalovánka pro celou rodinu - to musím vidět zblízka!

No konečně! Zvědavost mě přinutila ztenčit se a už jsem v té škatuli, co je do ní nasoukaná knížka plná obrázků. Vsadím se, že tolik zvláštních a přitom podivných obrázků jste ještě neviděli. Je tu například "kočičí seznamka pro kocoury"!

A dýdžej Pimprle Mix hraje Zoopop syntetic, na mou záložkovou roztřepanou duši. Magazín zajímavostí Chrudošovy tv uvádí šestkrát HAF: především zprávu o tom, proč mají v Brně psa hrdinu.

Co to vidím? Ve velké knize je schovaná oranžová knížka, to jsou ta Valouškova zvířátka, zvířátka pro zlobry i koťátka.

Toto prasátko se nejmenuje Pepa.
V té jitrnici není maso, nýbrž řepa.
Kozel ji pěstuje na zahrádce
a chutná velmi, velmi sladce.

Blíží se konec Chrudošova zvěřince. Obraz na obrazovce slábne, prý "konec vysílání: půlnoc, hymna, vyčůrat a spát".

Do tmy páteční noci se noří vaše Knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video