Chorvaté udržují moc hezké vánoční zvyky

8. prosinec 2014

Víc než na Štedrý den se v Chorvatsku připravují na celý advent. Církevní svátky, jako například den svaté Lucie, tu hrají velkou roli.

Jinak je atmosféra Vánoc podobná jako u nás – zdobí se města a rozsvěcí vánoční stromky.

Chorvaté udržují i další pěkné vánoční zvyky. Třeba vezmou semena obilí a na talíři je nechají vyklíčit – štěstí bude mít ten, komu obilí vzejde do Štedrého dne.

A další obyčej, který někteří Chorvaté dodržují i dnes: z chléva se vezme sláma, vystele se jí jedna místnost a někdy se na ní i spí – aby se do domu přinesla hojnost.

Dřív se taky zapalovala tři velká polena, která symbolizují svatou trojici, a od těch se pak zapalovaly všechny svíčky v domě.

Vánoční výzdoba v chorvatském parku

Chorvatské děti stejně jako my věří, že když celý Štědrý den nebudou jíst, uvidí zlaté prasátko. Hladovění si pak vynahradí u bohaté štědrovečerní večeře. Na stole bývá ryba, saláty, fazole a třeba i sýr. Cukroví se peče podobně jako u nás, jen je možná ještě sladší.

Dárky chorvatským dětem nosí Djed Božićnjak, dřív to byl Djed Mraz. Donese je 24. prosince, ale rozbalují se až 25. prosince.

Chorvatské vánoční cukroví

A jak je to v Chorvatsku se sněhem? V roce 2013 měli dokonce sníh přímo u moře, ale to byla obrovská výjimka. Taky z toho byli všichni překvapení a nikdo nešel do práce.

Logo
Spustit audio

Pusť si video