Čemu říkají myslivci světla?

11. červen 2013

Co se vám vybaví, když se řekne světlo? Lampa, světla od auta, sluníčko, baterka… Když ale mluví o světlech myslivec, baví se o očích zvířat.

Světla totiž znamenají v myslivecké latině oči. Dá se to docela dobře zapamatovat i podle toho, že pokud si posvítíte na zvířátka, která jsou čilá hlavně v noci, zasvítí jim oči jako světla auta nebo reflektory v divadle. Ale pozor, oči zvířatům nesvítí samy od sebe. To, že svítí, způsobí speciální vrstva v oku, od které se odrazí dopadající světlo. V podstatě to funguje stejně jako odrazka na kole nebo reflexní pásek na vašem oblečení. Ty také zasvítí, až když na ně dopadne světlo třeba ze sluníčka nebo z jedoucího auta.

Zajímavé na světlech, tedy očích zvířat, je i to, že vidí jinak než my lidé. Například o šelmách, třeba o psech, se ví, že vidí v podstatě černobíle. Nejdokonalejší zrak mají sokolovití dravci. Malou myšku na poli uvidí takový dravec z výšky dvou až tří kilometrů. A zajímavé oči mají i chameleoni. Představte si, že mohou kroutit současně každým okem na jinou stranu, takže se mohou dívat i za roh. To si můžete připsat za uši hned za myslivecký výraz světla, tedy oči.

Tak si to zapište za uši, ať vás žádný myslivec nenachytá.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video