Budeš hrát tenis, protože jsem to řekl!

6. leden 2016

Tohle naštěstí Martin Jahoda ze společnosti SportAnalytik často neslyší. Jak prozradil Šárce Fenykové v Atriu Rádia Junior, dnešní rodiče vybírají sport pro svoje děti zodpovědně a často míří právě za sportovními analytiky, aby jim poradili, k čemu má jejich dítě nejlepší předpoklady.

Pět let – to je jakási magická hranice – věk, od kterého má smysl uvažovat o nějakém organizovaném sportování nebo testování fyzických předpokladů dítěte. Je to také věk, kdy je možné odhalit skutečný talent.

U mladších dětí je nezastupitelná role rodičů, kteří jsou prvními „trenéry“ svých potomků. Aby jim ale sport nezošklivili, je potřeba ho pojmout formou her a věnovat se základním rodinným sportovním aktivitám – jízdě na kole, plavání, lyžování a bruslení. Děti také inspiruje náš vlastní přístup ke sportu.

Končí doba hraní. Co dál?

„Dětem ve vyšším předškolním věku je obecně nejvhodnější vybírat sporty, které je rozvíjí všestranně. Například atletiku, gymnastiku, plavání, lezení nebo některé bojové sporty,“ radí sportovní analytik Martin Jahoda.

Jako odborník vidí, že děti rodičů, kteří chápou sport jako součást všestranného rozvoje osobnosti, hned vedle jazyků nebo hry na hudební nástroje, jsou na tom sportovně lépe a mají ke sportu vřelejší vztah.

Možná trochu překvapivě jsou v cíleném vedení ke sportu aktivnější matky. Právě ony totiž většinou dotáhnou odhodlání „někam dítě zapsat“ do konce a jdou se poradit s odborníky.

Sportovní analytici prověřují rychlost, hbitost, výbušnost nebo vytrvalost dětí a na základě těchto kritérií a jejich srovnání s výsledky mnoha vrstevníků navrhnou rodičům sporty, které by jejich dítěti nejvíc vyhovovaly.

Na to prostě nemáš!

Takovou větu by si měl rodič raději dobře rozmyslet. Martin Jahoda doporučuje děti od sportování nezrazovat. Pokud se jedná o vysněný sport vašeho potomka a baví ho, není důležité, že v něm nedosahuje oslnivých výsledků. Martin ale radí: „Vyberte mu nějaký druhý doplňkový sport, ve kterém by byly jeho šance na úspěch větší.“

Některé schopnosti se také stále vyvíjejí. Pro sporty náročnější na koordinaci mohou děti dospět třeba jen o půl roku později, než proběhla sportovní analýza.

Spustit audio