Bojím se, že mi po cestě ze školy někdo ublíží

1. říjen 2014

Vlaďka se naší psycholožky Mileny zeptala i jménem svých kamarádek, jak se chovat, když za námi někdo běží a bojíme se ho. A jak to udělat, abychom neměli strach jít pak jindy ven? Milenina rada zní: klidná opatrnost.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, co dělat, když někdo vyběhne například z auta, běží za námi a já nemám šanci uniknout. A pak bych se chtěla zeptat, co dělat, když nás někdo osloví a mi mu utečeme, ale pak se bojíme ven, aby nás nenašel, ale zároveň nechceme chodit ven s rodiči jako malé děti.
Děkuji Vlaďka

Milá Vlaďko,
děkujeme za tvé otázky, ptáš se na moc důležité věci! Především je důležité takovým rizikovým a nebezpečným situacím předcházet. Chápu, že nechcete chodit všude s rodiči, ale snažte se alespoň nechodit samy. Choďte dvě tři kamarádky spolu nebo poproste někoho z kamarádů o doprovod. Nechoďte tmavými nepřehlednými místy a večer choďte radši s rodiči.

S cizími lidmi se raději nebavte, případně odpovězte na základní otázky (kde je pošta atd.), ale dál se nevybavujte. Snažte se, aby rodiče vždy věděli, kde jste, a pokud máte telefon, noste ho u sebe a v případě, že se bojíte, zavolejte mámě nebo tátovi. Kdyby se vám stalo, že vás někdo bude obtěžovat nebo se divně vybavovat, řekněte o tom hned rodičům a dávejte si větší pozor. Prostě, buďte opatrné.

Na druhou stranu je ale fakt, že extrémní obavy a strach chodit ven taky nejsou úplně v pořádku. Není zrovna příjemné prožít život ve strachu a uzavírat se doma před novými lidmi. Já vím, že často i z médií slýcháme hrozné zprávy o únosech dětí, ale neděje se to zas tak často, abyste se musely bát chodit ven. Pokud dostanete zprávu, že se někde v okolí pohybuje nebezpečný člověk, choďte v doprovodu dospělého a nestyďte se za to. Je lepší to vydržet, než být v nebezpečí.

Pokud se ale nic neděje, netrapte se už dopředu představami o tom, co se všechno může stát. Dodržujte základní pravidla bezpečnosti (jak jsem napsala na začátku), ale nemusíte čekat nebezpečí na každém kroku. Tím si moc nepomůžete. Nazvala bych to asi tak, že nejlepší je klidná opatrnost.
Mít se na pozoru, ale nepanikařit a nebýt v neustálém strachu.
Tak se holky držte, přeji vám, ať potkáváte jen samé dobré lidi!
Ahoj Milena

autor: Milena Nováková
Spustit audio

Pusť si video