Biatlon

21. únor 2014

Biatlon je zimní sport, u kterého se nejenom běhá na lyžích, ale ještě se střílí z malorážné pušky – zkráceně malorážky.

Dnes je to sport, ale před mnoha lety to byl způsob, jak si něco ulovit k snědku, a později způsob, jak ochránit svoje území. Prostě se běhalo na lyžích a puška byla lovnou, případně obrannou zbraní.

Asi vás nepřekvapí, že poprvé se v biatlonu závodilo v Norsku – tedy tam, kde o sníh nemají nouzi – a že mezi sebou závodily vojenské hlídky. Tehdy se ještě střílelo z velkorážky.
Dnes je biatlon velmi populární a úspěchy v něm slaví i čeští reprezentanti.

Není to ale jen tak, vozit medaile. Biatlonista musí být nejenom dobrý běžec na lyžích, ale musí mít i přesnou mušku. Puška, kterou vozí na zádech ,váží nejméně 3 a půl kila a když přijede na střelnici, musí se přestat klepat, zamířit a trefit na vzdálennost 50 metrů (což je tak daleko, jako běháte sprinty ve škole na tělocviku) kolečko o průměru 11 a půl centimetru.

A představte si, že existuje i zimní sport nazvaný ski ark, kdy se neběhá s puškou, ale s lukem. Nestřílí se jako u biatlonu v leže a ve stoje, ale ve stoje a v kleče a závodník si na zádech vozí nejenom luk, ale i šípy. A to si dnes taky zapište za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video