Belgické děti se těší na Mikuláše víc než na Ježíška

1. prosinec 2014

Kdo dává belgickým dětem dárky a proč jedí vánoční polínko? Přečti si to nebo poslechni.

V Belgii žijí společně Vlámové a Valoni. Vlámové si v Belgii zpívají o Vánocích nizozemsky a Valoni zase francouzsky.

Vlámové a Valoni si také pochutnávají na rozdílných štědrovečerních pokrmech. Jednu dobrotu mají ale stejnou. Moučník, nebo vznešeně bychom řekli dezert. Říká se mu vánoční polínko – je to tvarohový nebo krémový pokrm s ovocem, který díky čokoládové polevě vypadá jako polínko, někdy z něj trčí i malý suk vytvořený z marcipánu.

Belgické děti se mnohem víc než na Ježíška těší na Mikuláše. Hlavně pak ty Vlámské, ke kterým přijíždí, stejně jako v Holandsku, Mikuláš s Černým Petrem.

Buche de Noël, belgický zákusek

Černý Petr znázorňuje sloužícího, který podle legendy kdysi dávno připlul na lodi se svatým Mikulášem ze Španělska. Černý Petr není ani obdoba našeho čerta a žádné dítě se ho nebojí. Spíš se těší, co mu Petr na pokyn Mikuláše podá.

A že je na co se těšit. Mikuláš totiž nosí velké dárky v podobě jízdního kola nebo třeba panenky s celou výbavou. Na Vánoce pak belgické děti dostávají menší dárky a sladkosti.

Stromečky strojí Belgičané stejně jako my, ale zbavují se jich většinou dřív – obvykle druhou sobotu v lednu stromky společně obřadně pálí, u toho si povídají a něco dobrého jedí a pijí.

V Belgii nosí 6. prosince dětem dárky Mikuláš a Černý Petr

Chceš vědět, jak si v Belgii přejí veselé Vánoce a šťastný nový rok? Poslechni si to a můžeš to zkusit i zopakovat:

Logo
Spustit audio

Pusť si video