Autista aneb Šťastné dítě?

Pamatujete si na film Rainman? Na ten slavný americký trhák z osmdesátých let? Dustin Hoffman v něm bravurně ztvárnil mladého autistu. Podle Jany Smíškové to udělal skvěle – a právě Jana to může posoudit. Je to alternativní terapeutka a hlavně maminka 12letého Kryštofa – a Kryštof je autista.

Autismus je stále opředený spekulacemi. Žádný lékař, psycholog ani vědec zatím nenašel důvod, proč a jak autistické chování vlastně vzniká. Ale to pro nás ani není důležité. To, co by rodiče měli mít na paměti, je zhruba a ve zkratce toto:

1. Autistické chování se nemusí projevit hned po porodu! Kryštof se zpočátku choval jako ostatní batolata. Dokonce byl i bystřejší než většina jeho vrstevníků.

2. Autismus se může projevit třeba po dvou letech věku dítěte! Kryštof se najednou z ničeho nic začal „vtahovat do sebe“ – přestával mluvit, nevyžadoval oční kontakt, nevyhledával ostatní děti, často a dlouho opakoval jednu a tu samou činnost (rozsypávání cukru apod.).

3. Autistické chování lze ovlivnit – ale zřejmě nejde úplně „vyléčit“! Kryštof díky své mamince postupně opět navázal oční kontakt, je součástí dětského kolektivu ve škole, v mnoha směrech je už blíže našemu světu… Ale pravdou je, že zatím pořád potřebuje stálý dohled. Sám si o jídlo, pití, toaletu a jiné potřeby řekne, jen když je v klidu a není ve stresové situaci. Zpravidla nevnímá čas, a nedokáže tak analyzovat svoje potřeby.

4. Když máte podezření, že Vaše dítě projevuje známky autismu, měli byste se smířit s tím, že na vyšetření budete dlouho čekat. V Česku existuje jedna hlavní instituce, která takové děti testuje – APLA (Asociace pomáhající lidem s autismem). A na první vyšetření objednává i půl roku po Vašem zavolání.

5. Existují alternativní metody, kterými můžete svým dětem pomoci. Ta, kterou objevila a použila Jana Smíšková, se jmenuje SONRISE metoda. Je to metoda založená na jednoduchém, ale velmi účinném principu. Akorát vyžaduje hodně času rodičů! A výsledek může být velkolepý. Jen pozor – může, ale nemusí! Autismus je nesmírně individuální záležitost. Jenže znáte to – je dobré vyzkoušet vše a mít v tomto čisté svědomí a hlavně naději! Zkuste si najít knihu Průlom v autismu. Napsal ji Raun Kahlil Kaufman – autista. Vřele doporučujeme!

A víte, že autisté jsou podle našeho hosta – Jany Smíškové – šťastné děti? Chcete vědět proč? A zajímají vás další konkrétní zážitky a zkušenosti Jany Smíškové s jejím Kryštofem a jinými autistickými dětmi? Poslechněte si středeční Atrium Českého rozhlasu Rádia Junior. Nebudete litovat! S Janou si ve studiu povídala naše redaktorka Petra Lazáková.

autor: pma
Spustit audio