Arteterapie – pomoc pro nemluvné

16. prosinec 2015

„Neumím kreslit. Nevadí to?“ „Výborně!“ raduje se arteterapeutka Mgr. Eva Fárková. Když nemáte předsudky a nejste svázáni estetickými normami, můžete se opravdu ponořit do svých pocitů.

Uvolnění je základ

Arteterapie je psychoterapeutická metoda, která používá jako hlavní pilíř své práce výtvarné vyjadřování. Je vhodná pro děti, které rády kreslí, jsou spíše introvertní a omezenější ve verbálním projevu.

Vždy je důležité, aby se dítě dostalo samo k sobě, uvolnilo skutečnou kreativitu a nekreslilo jen věci, které má naučené nebo které si myslí, že se po něm chtějí. Děti, které prošly mnoha diagnostickými pohovory, už zkrátka vědí, jak nakreslit strom nebo postavu, aby to bylo „správně“.

„Celkový dojem“ má váhu

„Diagnostická kresba, jako je právě třeba kresba postavy nebo stromu, je specifická metoda pro psychologické vyšetření, pro stanovení diagnózy, psychologové ji používají, aby doplnili nějaké další vyšetření. Kresba nikdy nemluví sama za sebe,“ říká arteterapeutka.

Lepší než analyzovat, zda má strom dost větví a lidská postava prstů, je „celkový dojem z kresby“. Pokud vám obrázky připadají úzkostné, podivné nebo prázdné, věnujte jim pozornost. Pokud se ale tyto prvky vyskytují jen na kresbě a v běžném chování dítěte nepozorujete nic zvláštního, netřeba se obávat. Každopádně je vždycky dobré o tom s dítětem promluvit.

„Lepší než otázka Proč? nebo Co jsi to nakreslil? je třeba Jak se cítíš? Co ti tam přijde důležité? Navíc, kresba může být vždy ovlivněna nějakým filmem, příběhem nebo událostí. Nejde věci vykládat dogmaticky,“ říká Eva Fárková.

Ale co když nekreslí?!

Někdy se stane, že dítě nekreslí ani v tzv. „zlatém věku dětské kresby“, kolem pěti šesti let. Je třeba se znepokojovat? I to se dozvíte z rozhovoru s arteterapeutkou Mgr. Evou Fárkovou.

Spustit audio