Archeologem může být každý nás

9. listopad 2015

Ano, je to tak! Stačí, když si vyrazíte na procházku a ve starém lomu, v díře v lese nebo v místě, kde se něco staví, naleznete úlomek nějaké staré kosti nebo střep z keramického nádobí. Potvrdil nám to archeolog ze Západočeského muzea v Plzni Martin Čechura, host Klubu Rádia Junior.

Jak práce takového archeologa vypadá? Jde hlavně o trpělivost. A taky o odolnost na nejrůznější rozměry počasí. Pochopitelně vám nesmí vadit špína, bláto a dlouhé hodiny v terénu. Pan Čechura sice chtěl být původně kosmonautem nebo archeologem, takže se mu jeho dětský sen vlastně splnil. Z historie má moc rád středověk, hlavně období od 13. do 15.století. A potvrdil, že není nic divného, když archeolog dlouhé hodiny "kouká do zdi".

Takový archeolog se musí vyznat nejen v dějepise, ale i v cizích slovech. Vysvětlili jsme si význam výrazů artefakt nebo expozice. Když se někde staví dům, továrna nebo silnice, měl by u toho archeolog vždycky být. I proto si Martin Čechura na nedostatek práce nemůže stěžovat. A nejběžnější stroje a nástroje archeologů? Mezi ně určitě patří bagr, krumpáč, lopata, skalpel, metr, foťák, štěteček a spousta dalších.

Spodní čelisti a fragmenty dalších kostí jeskynních medvědů (Ursus spelaeus) nalezené v jeskynních hlínách

Archeologie kluky a holky láká. Dozvěděli jsme se to z jejich ohlasů, které volali a psali v průběhu vysílání. A ty zážitky! Úplnou náhodou se člověk dostane třeba k nálezu úlomku kosti, střepu z nádobí z dávných dob a podobně. Třeba Hugo našel na procházce s babičkou staré kosti z prasete - prý tam kdysi mohla probíhat zabíjačka.

Zajímavosti o archeologii a i o práci archeologů naplnily Klub Rádia Junior. Poslechněte si celý pořad.

Spustit audio