Aneta Františka Holasová: Lumír včelaří

22. listopad 2013

V nové knížce, kterou pro vás vybrala Knižní záložka, se dozvíte všechno o včelách a ještě se naučíte péct medové perníčky. A to se před Vánocemi hodí.

Milí kluci, holčičky a holky, i dnes se hlásí vaše knižní záložka. Připomínám nenápadně, že za měsíc bude ten nejhezčí předvánoční čas, a věřte mi, že to uteče jako voda. Pokud ovšem nezamrzne, ta voda – začala už přece opravdová zima.

Copak jste dnes snídali? Pokud čaj, je pravděpodobné, že ho nesladíte cukrem, ale medem. Zlatavým medem ze sklenice; který se tak pěkně táhne a v tu nejnevhodnější chvíli zalumpačí a ukápne ze lžičky... třeba na svetr. Med mám ráda, ale že jsem záložka, musím si nechat zajít chuť: představte si to neštěstí, kdybych do medu spadla – to by byl můj konec. Sice sladký, ale konec.

Víte, co je labyrint? Nebudu vás dlouho napínat: labyrint je to řecky, bludiště česky. Labyrint se jmenuje také nakladatelství, co vydává už pěkných pár let bezvadné knížky – namouduši si nevzpomínám na žádnou vadnou. Z Labyrintu. Dětské knížky vycházejí v Labyrintu málokdy, ale když už, stojí to za to.

Aneta Františka Holasová: Lumír včelaří

Za co? Za přečtení i za prohlížení, to si pište. Nebo aspoň zapamatujte. Knížka, o které mluvím a kterou jsem se promrskla nejdřív rychle a pak dvakrát pomalu a důkladně, se jmenuje Lumír včelaří. Napsala, nakreslila a graficky upravila plzeňská studentka Aneta Františka Holasová – říká se tomu „autorská kniha“.

Knihu věnovala svému dědečkovi, z čehož celkem snadno vyvodíme, že Anetin dědeček byl včelař. Ale Lumír, to budete mrkat, Lumír není kluk, je to, představte si, je to medvěd, vlastně teprve medvídě.

S Lumírem v téhle knížce projdete celý včelařský rok a dozvíte se cokoliv o zázraku přírody jménem včela. Jako prémii máte na konci knížky Lumír včelaří předpis na medové perníčky. Nejvyšší čas je upéct, aby do Vánoc zkřehly.

Dobrou chuť a na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video