Andersen: Hrdina 19. století

30. březen 2017

Věděli jste, že slavný autor pohádek Hans Christian Andersen měl docela napínavý život? Sice to nebyl žádný Superman nebo Spiderman, ale i z jeho života by se dal udělat docela zajímavej biják! Povídat si o něm budeme v Klubu Rádia Junior v pátek 23.3. – už teď vám ale o něm prozradíme pár zajímavostí.

Skvělá paměť
Už jako malý se Andersen zajímal o literaturu a umění. Dokázal si prý zapamatovat celé hry od Shakespeara a předvádět je ve svém loutkovém divadle! Už jste viděli, jak jsou ty hry dlouhé? Delší než všechny básničky v čítance dohromady.

V 11 letech pracoval v továrně
Když mu zemřel otec, musel mladý Hans zanechat školy a začít pracovat v továrně, aby vydělal peníze pro svou rodinu. Dokázali byste si představit, že nechodíte do 6. třídy, ale místo toho pracujete v továrně? To už ta škola nezní tak špatně, co?

Nikdy se úplně nenaučil gramatiku
A lidi z vyšších kruhů se mu za to celý život pěkně posmívali! Jak je ale možné, že měl jeden z největších spisovatelů všech dob problém napsat bezchybnou větu? Pocházel z chudých poměrů a jako malý neměl příležitost se správnou gramatiku naučit. Pak už to nikdy úplně nedohnal…

Nenašel svoji lásku
Andersen byl velmi plachý, nesmělý a měl problém někomu říct, že ho má rád. Zamilovával se do nesprávných žen a mužů a celý svůj život strávil jako svobodný mládenec. Možná, že i díky tomu jsou jeho pohádky tak krásné - plné lásky, kterou neměl s kým sdílet.

Talent pro psaní
Napsal celkově 156 pohádek, které dodnes považujeme za klasiku. Andersen se stal jedním z nejznámějších spisovatelů na světě a jeho pohádky byly přeloženy do více než 125 jazyků! Vy je určitě taky moc dobře znáte – Malá mořská víla, Císařovy nové šaty, O princezně na hrášku nebo Ošklivé káčátko.

Princezna

Jeho narozeniny slaví celý svět
Rádio Junior se tento rok znovu připojuje k akci Noc s Andersenem, která vznikla při příležitosti výročí jeho narození. Už tento pátek 31. března se můžete těšit na pět hodin společného vysílání Rádia Junior a Českého rozhlasu Dvojka. Každou hodinu na vás čeká pohádka a do studia se postupně přijde podívat pět záhadných pohádkových postav, díky kterým budete moci vyhrát zázračné ceny – dron, kvadrikoptéry, bezva knížky a skvělé stolní a karetní hry.

Noc s Andersenem je nejen příležitostí ponořit se do krásného pohádkového světa - ale také povolenka k tomu jít pozdě spát :-). A pokud ji už netrpělivě vyhlížíte, zkuste si zatím náš kvíz.

autor: Hana Lehečková
Spustit audio