Alergie a onemocnění dýchacích cest u dětí

3. květen 2016

Hostem úterního Atria Ivana Doudy byla MUDr. Karolína Doležalová, dětská plicní lékařka se zaměřením na onemocnění dýchacích cest alergologické či jiné příčiny.

Problematika dětské TBC je u nás do značné míry vyřešena, i když se občas objeví i vzácné druhy (mozek). Poměrně častá je dětská laryngitida – její příznaky je dobré znát a reagovat rychle. Spolupráce s dětmi je někdy méně problémová než spolupráce s rodiči. Někteří rodiče totiž tlačí rozhodování lékaře spíše ke svému názoru, než k objektivní medicinské realitě. Rodič by ale neměl váhat se změnou lékaře, pokud si s daným lékařem zásadně nerozumí.

Pozitivní vliv stravy a sportu pro dítě je nezpochybnitelný. Ozdravné pobyty by měly být alespoň třítýdenní, aby plnily daný smysl. Množství alergií dětí roste, metody diagnostiky a léčby jsou většinou standardní. Je dobré sledovat alergologická rizika jednotlivých ročních období. Pobyt v kolektivních zařízeních má smysl i pro vytváření imunitního systému dítěte tím, že se setkává s různými zdravotními podněty, se kterými se musí organizmus vypořádat. To je náročné pro rodinu, ale většinou prospěšné pro dítě.

autor: Ivan Douda
Spustit audio