8 šokujících informací o holubech!

15. březen 2017

Myslíte si, že holubi jsou takoví ti šediví ptáci ve městech, co jedí zbytky rohlíků a nejsou vůbec ničím zajímaví? Přinášíme vám o nich informace, které vás jistojistě zvednou ze židle!

1)      Symbolem míru měla být původně kráva

Holubice je dnes sice symbolem míru a čistoty, ale věděli jste, že se jím původně měla stát kravka? Holubi se totiž perou o potravu, kdežto kráva jen přežvykuje a je stále mírná.

 

2)      Holubí zrak je megadobrý

Holub má zrak jako nějaký superhrdina. Z výšky jednoho kilometru dokáže dohlédnout do vzdálenosti 80 km. 

 

3)      Holubi jsou stejně chytří jako tříleté děti

Poznají se v zrcadle a dokáží rozeznat i umělecká díla. Jestli se jim ale líbí, to zatím nikdo nezjistil…

 

4)      Trefí domů skoro odkudkoliv

Tito ptáci mají výborný orientační smysl a trefí domů i z neznámých míst (proto se koneckonců používali i jako poštovní služba). Jeden dokonce dorazil domů do Indie - a to chudák letěl až z Francie (10 000 km vzdušnou čarou)!

 

5)      Holub může letět až 200 km/hod 

Dobrý poštovní holub uletí vzdálenost z Prahy do Brna za dvě hodiny. Takže pokud jste prťousové o velikosti půl centimetru, doporučujeme cestovat spíše na holubovi, než vlakem.

 

6)      Čeští holubi jsou šamponi

Český holub Ali byl roku 2010 nejrychlejší na neoficiálním mistrovství světa v jihoafrickém Sun City. Uspěl v konkurenci 3 tisíc holubů z celého světa.

 

7)    Největším příbuzným holuba byl blboun nejapný

Díky své „nechytrosti“ ale už dávno vyhynul. Chudák…

 

8)    Holub ve snech znamená, že se ti bude docela dařit.

Pokud se ti zdá ve snu například o pečeném holubovi, znamená to, že v brzké době dostaneš nějaký dar. Když se ti zdá o holubovi poštovním, asi tě brzy bude čekat nějaká zajímavá zpráva.

 

Zajímají Tě další holubí zajímavosti? Tak to by sis měl/a pustit nové díly pořadu Pro slepičí kvoč, kde jsme si o holubech tento a minulý týden povídali.

Všem holubům zdar! Nazdar!

autor: Hana Lehečková
Spustit audio